poniedziałek, 10 lipca 2017

PODRÓŻE KULINARNE

 Za nami już pierwsze zajęcia wakacyjne, a to dowód na to, że wakacje trwają w najlepsze. Od 3 do 7 lipca spotykaliśmy się w LCSK, aby podróżować. Odbywaliśmy codziennie inną podróż kulinarną, poznając smaki i kuchnie różnych krajów europejskich. Każdego dnia też wykonywaliśmy dania charakterystyczne dla danej kuchni. Pierwszego dnia odwiedziliśmy smakowo Włochy robiąc własnoręcznie makaron (pasta), z sosem mascarpone. Na deser przygotowaliśmy panna cotta z sosem owocowym. Drugi dzień upłynął nam w słonecznej Grecji, a zatem w naszym menu pojawiły się Kolokithokeftedes, czyli placuszki z cukinii z fetą, z sosem tzatziki oraz pyszne ciasteczka maślane, własnoręcznie wałkowane i wycinane przez młodych kucharzy. Kolejny dzień to czas udania się na Węgry, czyli do kraju pachnącego papryką, której użyliśmy do zrobienia gulaszu węgierskiego z kluseczkami, a na deser serwowaliśmy Turogomboc. Ostatni dzień naszych zajęć wypadł w piątek, więc zdecydowaliśmy się, aby umieścić w tym dniu w jadłospisie brytyjskie fish & chips, a na deser pyszne trifle. 

Wszyscy, obecni na zakończenie, uczestnicy podróży kulinarnych otrzymali na pamiątkę łyżkę szefa kuchni. Tydzień upłynął nam bardzo szybko, ale wspólne działania i doznania smakowe na pewno zostaną w pamięci na dłużej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz